Een VerdraaidGoed verhaal

VerdraaidGoed is eind 2011 opgericht door Lisanne Addink-Dölle. In deze korte video die kort na de oprichting is gemaakt, legt zij uit waarom ze VerdraaidGoed is begonnen en krijg je een beeld van de eerste upcycle producten en de manier waarop die gemaakt worden.

Hergebruik

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 50 miljoen ton afval geproduceerd. Op het gebied van recycling van dit afval doen we in Nederland al jaren aardig ons best. Maar als het gaat om direct hergebruik gebeurde er anno 2011 eigenlijk nog maar weinig. VerdraaidGoed bracht hier verandering in, door restmateriaal te gaan gebruiken als directe grondstof voor producten.

Sociale werkgelegenheid

VerdraaidGoed producten worden gemaakt in Nederlandse sociale werkplaatsen, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat we produceren in Nederland voorkomen we grote transportafstanden en kunnen we er zeker van zijn dat onze producten onder goede arbeidsomstandigheden worden gemaakt.

Met een knipoog

VerdraaidGoed helpt bedrijven om hun restmateriaal om te zetten in producten die bruikbaar zijn én leuk. Ons werk kenmerkt zich door duurzaam design met een knipoog. Wij geven materiaal dat zijn oorspronkelijk functie is verloren een nieuwe bestemming. Zo voorkomen we niet alleen het ontstaan van afval, maar maken we mensen ook bewust dat er lang niet altijd nieuwe grondstoffen voor nodig zijn om mooie producten te maken.


“VerdraaidGoed levert met de verschillende producten een betekenisvolle bijdrage aan preventie en hergebruik: de 3 bovenste sporten van de Ladder van Lansink, die écht tellen in de nieuwe wereld van de circulaire economie.”Ad Lansink, voormalig Nederlands politicus en ambassadeur van VerdraaidGoed

Hoe het begon

Lisanne Addink-Dölle vertelt: “Het idee voor VerdraaidGoed is ontstaan tijdens mijn zoektocht naar een producent van duurzame producten. Tijdens mijn afstuderen in 2010 heb ik een product ontworpen dat zeer geschikt is om te koop aan te bieden in tuincentra. Na een gesprek met een tuincentrumketen, bleek er vanuit deze hoek inderdaad interesse te zijn in dit product. Aangezien ik nog geen producent had gevonden voor het product, boden zij aan me in contact te brengen met een grote producent van tuinproducten. Deze producent laat zijn producten in China produceren en verscheept ze dan naar Nederland voor verkoop.

Ik vond het echter niet zo toepasselijk om mijn, met zorg duurzaam ontworpen product, zo ver van huis te laten produceren. Enerzijds levert dit lange transport afstanden op die het milieu niet ten goede komen en bovendien verlies je hierdoor de transparantie in de keten. Ik heb het aanbod afgeslagen en ben op zoek gegaan naar een verantwoorde producent in eigen land die voor mij producten wilde produceren uit restmaterialen. Deze partij bleek niet zo gemakkelijk te vinden te zijn… Daarom besloot ik zelf een bedrijf te starten dat duurzame producten ontwerpt én produceert. VerdraaidGoed was geboren.”