Coffee Based slider v1
Coffee Based slider v2
Coffee Based slider v3

Coffee Based

Over Coffee Based

Coffee Based is één van de projecten uit de VerdraaidGoed Upcycle broedplaats. Sinds begin 2015 werken we aan de ontwikkeling van het Coffee Based concept, waarbij wordt onderzocht welke mogelijkheden er allemaal zijn met de reststroom koffie. We focussen hierbij in eerste instantie op het ontwikkelen van nieuwe materialen op basis van koffiedik.
Ons uiteindelijke doel is om van Coffee Based een gerenommeerd koffiedik-kenniscentrum te maken. Wij willen het logische eerste aanspreekpunt worden voor iedereen die iets met koffiedik wil (koffieproducenten, afvalverwerkers, grootgebruikers en ontwerpers), omdat we de kennis in huis hebben over wat er met koffiedik allemaal mogelijk is.

Samenwerking

In het Coffee Based project wordt nauw samengewerkt met RotterZwam. Zij zorgen o.a. voor expertise op het gebied van voedselkweek op koffiedik en de inzamellogistiek. Over het toepassen van koffiedik in materiaalontwikkeling en productontwerp is echter nog niet veel kennis beschikbaar. Daarom zijn we  volop bezig het doen van experimenten om zo verschillende bruikbare, biologisch afbreekbare materialen te ontwikkelen op basis van koffie. Voor het uitvoeren van deze experimenten werken we samen met verschillende laboratoria en biopolymeer experts uit het hele land.

Hét koffiedik kenniscentrum van Europa

Een eerste stap is het ontwikkelen van, op koffie gebaseerde, halffabricaten en deze ook zelf verwerken tot consumentenproduct. Zo hopen we met behulp van de eerste Coffee Based producten de markt te kunnen verrassen en inspireren, afvalverwerkers nieuwe opties te bieden en ontwerpers aan te moedigen ook met dit materiaal te gaan werken. Daarnaast moeten deze eerste producten een financiële basis leggen voor het opbouwen van het Coffee Based Kenniscentrum.